Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Οι δύο όψεις της μη ψήφου

του Not the Boy Next Door

Το κυριότερο μήνυμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου δεν το έδωσε η ψήφος των πολιτών. Το έδωσε η μη ψήφος τους. Το 39% του εκλογικού σώματος δεν προσήλθε στις κάλπες. Και το 9% απ' όσους προσήλθαν ψήφισαν λευκό ή άκυρο. Μιλάμε για ιστορικά υψηλά ποσοστά για τη μη ψήφο. Στις ευρωεκλογές του 2009 είχαμε αποχή 35%.

Το να μην πάει κάποιος να ψηφίσει ή να πάει και να ρίξει λευκό ή άκυρο μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, αδιαφορία και ανοχή. Δεύτερον, απαξίωση και διαμαρτυρία.

Αφήνω το πρώτη όψη στην άκρη προς το παρόν και επικεντρώνομαι στη δεύτερη. Είναι η μη ψήφος ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσεις τη διαμαρτυρία σου για το πολιτικό σύστημα; Προσωπικά, πιστεύω πως όχι. Με το να μη ψηφίζεις ή να ρίχνεις λευκό (που σημαίνει καμία θέση) ή άκυρο, αφήνεις τους άλλους να λάβουν αποφάσεις ερήμην σου. Σου δόθηκε η ευκαιρία να πεις την άποψή σου και δεν την είπες. Γιατί τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις για το ποιοι θα σε κυβερνήσουν βγαίνουν επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Και πες πως έχεις αηδιάσει με την πολιτική και θες να εκφράσεις το θυμό σου και ζωγραφίζεις μια μούντζα στο ψηφοδέλτιο. Νομίζεις ότι καταφέρνεις τίποτε; Θα το δει κανένας πολιτικός και θα προσβληθεί; Ο μόνος που θα το δει θα είναι...
...ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

Η μη ψήφος δεν είναι λύση. Η μόνη λύση είναι πριν ψηφίσεις να δεις όλα τα προγράμματα και να ψηφίσεις αυτό που είναι πιο κοντά στις δικές σου θέσεις. Θα μου πεις και πάλι δε βρίσκω κάτι που να με εκφράζει απόλυτα. Το μη χείρον βέλτιστο. Και στις άλλες εκλογές βρες άτομα με τις δικές σου θέσεις, οργανώσου, συζήτησε και κατέβασε συνδυασμο. Μην αφήνεις άλλους να αποφασίζουν για σένα. Η άποψη πρέπει να εκφράζεται δια της έγκυρης ψήφου. Όχι στη μη ψήφο, όχι στο λευκό, όχι στο άκυρο. Δε βγάζουν πουθενά. Μόνο με την ψήφο μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

4 σχόλια:

μιντιάκιας 11 είπε...

not the boy, simfwnw apolita mazi sou.
san na bikes sto mialo mou kai na exefrases apolita tis skepseis mou.
den ehw logia.

Ανώνυμος είπε...

To λευκό, το άκυρο και η αποχή είναι σαν δωροεπιταγή που στην έδωσαν τσάμπα και δεν κάνεις τον κόπο να την εξαργυρώσεις επειδή σνομπάρεις το μαγαζί...
Αμέτρητες γενιές ανθρώπων γεννήθηκαν χωρίς και δεν απέκτησαν ποτέ το δικαίωμα της ψήφου. Εμείς που το έχουμε εκ γενετης θα πρέπει να το εκτιμήσουμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή "χρήση" του!

kanonieris είπε...

poly wraia ta les file not the boy!me vriskeis apolyta symfwno m afto p les!bravo gia to poly wraio arthro s!

marina vrana είπε...

ευχαριστουμε