Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Και μετά λένε ότι η νέα γενιά δεν ξέρει ιστορία...

της pecora nera
Κάθε χρόνο βλέπω με πολύ εκνευρισμό κάτι ηλίθια ρεπορτάζ στην τηλεόραση όπου μεσήλικες δημοσιογράφοι ρωτούν παιδάκια,μαθητές και εφήβους ''Τί γιορτάζουμε σήμερα??΄Ξέρετε τί έγινε την 28η Οκτωβρίου?''Και φυσικά τα παιδιά τις περισσότερες φορές τους δουλεύουν απαντώντας με ό,τι πιο άκυρο μπορούν να φανταστούν,λέγοντας για Τούρκους..για χούντα κλπ κλπ..
Εχω λοιπόν να σας ανακοινώσω πως όχι μόνο δεν είναι ανιστόρητα τα νέα παιδιά αλλά αντίθετα συχνά οι μεγαλύτεροι είναι αδαείς και δεν γνωρίζουν την ιστορία της χώρας μας..
Μια καλοστεκούμενη κυρία -ημεδαπή-  πάνω κάτω 50 χρονών με ρώτησε κοιτώντας ένα μπαλκόνι με την ελληνική σημαία γιατί έχουν σημαίες αυτές τις μέρες τα σπίτια..Αφωνη εγώ της απαντώ πως την Πέμπτη είναι 28η Οκτωβρίου και ο κόσμος ετοιμάζεται για την παρέλαση..
Η απάντησή μου δεν την κάλυψε και συνέχισε να με βομβαρδίζει ερωτήσεις..''Τί έγινε τότε λοιπόν?''..σκέφτηκα κι εγώ οτι ήταν καμιά απο αυτές τις περίεργες γιαγιάδες που τεστάρουν τους νέους..γιατί Θεέ μου να πέσω σε τέτοια περίπτωση βραδιάτικα ενώ περιμένω το λεωφορείο να πάω σπίτι μου???
Συνεχίζω την κουβέντα μαζί της με εμφανή τη δυσανασχέτησή μου όμως..και τότε έρχεται το τελειωτικό χτύπημα ..''Δεν ξέρω παιδί μου τι είναι αυτό που λες,δε διαβάζω εφημερίδες εγώ!!''....ακολουθεί σιωπή για λίγα δεύτερα..και συνεχίζει :''Δεν ασχολούμαι ούτε με πολιτικά ούτε με κόμματα,δε βλέπω τηλεόραση και δεν με νοιάζουν όλα αυτά!''..
Μάλιστα...τις πετάω σκόρπιες λέξεις του στιλ ''Γερμανοί..ΟΧΙ..Μεταξάς...Β Παγκόσμιος Πόλεμος..'' τίποτε η κυρία..εντάξει λέω αρκετά προσπάθησα ας μην το συνεχίσω..
Η περίεργη αυτή γυναίκα τελείωσε τη συζήτησή μας λέγοντας...
...μου πως καλή η μόρφωση  αλλά είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και πάνω απόλα πρέπει να κοιτάμε το συμφέρον μας,τη δουλειά μας και μετά αν προλαβαίνουμε ας μάθουμε και τίποτα παραπάνω για εμάς...
Ενα μήνυμα κοινωνικής προσφοράς και μια καινούρια προσέγγιση ζωής θα μου πείτε είναι κι αυτή..
Ομως πραγματικά,θα ήθελε κάποιος να γίνουμε έτσι??Τόσο ατομιστές ?...δεν το νομίζω...

6 σχόλια:

μιντιάκιας 11 είπε...

καλα αυτα τα ρεπορταζ στην τηλεοραση οντως ειναι οτι πιο εκνευριστικο μπορεις να πετυχεις ανημερα εθνικης επετειου.
οσο για την κυρια, οι ανθρωποι που μεγαλωσαν με λαθος προτυπα - διαχρονικα σε ολες τις γενιες- ακομα και αν με το περασμα των χρονων απεκτησαν πειρα, δεν ειναι αυτονοητο οτι ενδιαφερονται για καποιες αξιες και ιδανικα λογω μονο και μονο της ηλικιας τους.

Σαββέλης είπε...

αυτό τα ρεπορτάζ είναι και λίγο φτιαχτά πιστεύω... Μπορεί να ρωτήσουν 100 παιδιά και επειδή τα 5 δεν θα ξέρουν θα κάνουν θέμα λέγοντας "Οι νέοι δεν ξέρουν ιστορία".
Μπορεί κάποιος να πει για αυτό το 5% δεν είναι ανησυχιτικό; Αλλά δεν νομίζω όμως ότι και το 100% των μεγάλων ξέρουν ιστορία...

SeaWolf είπε...

Τραγικό απλά...

caramellitsa είπε...

ma ta pio polla paidia kanoun plaka kai na sas pw kati..kala kanoun afou ta upovivazoume..kai shmera o taksitzhs pou me phge sthn parelash mou ekane thn idia vlakwdh erwthsh...e kai gw den anteksa kai tou apanthsa antistoixa...

Ανώνυμος είπε...

hahaha den vlepw tileorasi, den xerw apo auta....

kanonieris είπε...

epieikws tragikh i giagia...file savelh symfwnw apolyta me tin apopsh s!